T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / BEYPAZARI - Hatice-Cemil Ercan Fen Lisesi

DERS ÇALIŞMA TAKTİKLERİ

                                                                                                                                                      

 

DERS ÇALIŞMATAKTİKLERİ

 

 

 

7 ADIMDA DERS ÇALIŞMA TAKTİKLERİ

 

      Nasıl ders çalışacağını bilmemek bir öğrenci en ciddi problemdir. Ders çalışmanın inceliklerini öğrenerek yaşamınızı kolaylaştırabilirsiniz.

      Etkili ders çalışmak, çok ciddi bir etkinliktir. Bir takım kuralları vardır.

     

      İşte en önemli 7 kural;

 

 

1.  KURAL: Dersi Derste Öğrenin:

          Ders dinlerken çeşitli nedenlerle dersten kopmalar olur. "Neyse ben bu konuyu evde daha detaylı çalışır, anlarım..." gibi alternatif çözümler sonuç getirmez. Konular "sonra" faktörüne güvenerek derste yarım yamalak anlaşılır. Evde ise ya çalışmaya fırsat bulunamaz ya da başarılamaz...

      Mutlaka dersi sınıfta öğrenin. Unutmayın ki; sınıf ortamı en iyi öğrenme yeridir.

 

 

2. KURAL: İlk Defa Dinliyor Gibi:

          Bir konuyu yeterince bildiğinize inanabilirsiniz. O konu anlatılırken yine de "ilk defa dinliyor" gibi dikkat etmelisiniz. Tersi durumda "ben zaten biliyorum" rahatlığı dersi yarım dinlemenize yol açacaktır. Büyük olasılıkla anlatılan bilgiler içinde eksik ya da yanlış bildiğiniz noktalar olacaktır. Dersi iyi dinlemezseniz eksiklerinizi düzeltme ya da tamamlama şansını kaybedersiniz. Gerçekten de konuları bildiğinizi düşünsek bilgilerinizin pekişmesi size hiçbir şey kaybettirmez, aksine kalıcılığı sağlar. 

 

3. KURAL: Ön Yargılarınızdan Kurtulun:

          Çeşitli nedenlerle bazı dersler ya da konular önyargıların esiri olur. Oysa zor ders yoktur.   Sadece diğerlerine göre daha fazla ilgi ve çaba gerektiren dersler vardır. "Her derse eşit davranalım" derseniz, bazı derslere haksızlık yapmış olursunuz.

      Anlamsız önyargılarınızı bir tarafa bırakarak, her dersin beklediği ilgiyi gösterirseniz başarı grafiğiniz hızla yükselecektir.

 

4. KURAL: Problemli Derslerinize Daha Çok Çalışın:

Öğrenciler sevdiği, kolay bulduğu derse daha çok çalışırken, zorlandığı dersten kaçmak için türlü bahaneler uydurur.

      Dersten kaçtıkça zorluk yerini çözümsüzlüğe bırakır. Tersine, kişi problem yaşadığı derse daha çok çalışmalıdır. Bu başlangıçta sıkıntı gibi gelebilir; ama gerektiği gibi çalışıldığında üstesinden gelinmeyecek hiç bir ders yoktur.

       Problemli dersten kaçmak yerine ısrarla ve inatla üstüne gidin.

       Göreceksiniz ki zafer sizin olacaktır.

 

5. KURAL: Tekrar Edin:

          Bir konu ne kadar iyi anlaşılsa da sadece derste öğrenildiğiyle kalırsa suya yazılan yazıya benzer. Çok kolay unutulur, gider. Aynı zamanda tekrarın yanlış ya da eksik öğrenilen bilgilerin düzeltilmesine yardımı olur.

      Tekrar, sanıldığı gibi çok zaman da almaz. Ortalama bir derste anlatılan konunun tekrarı 10-15 dk sürer. Bu yüzden gözde büyütmek gereksizdir.

      Konuları çok iyi algıladığınızı düşünseniz bile, mutlaka tekrar edin ki kalıcı olsun.

 

 

6. KURAL: Düzenli Ve Kararlı Olun:

          Düzen ve kararlılık birçok konuda olduğu gibi ders çalışmanın da olmazsa olmazlarındandır. "Taşı delen, suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir,"  Çok çalışmak sanıldığı gibi anlamlı değildir. Ama "düzenli ve sürekli çalışmak" anlamlıdır. Günün belli saatleri ders çalışma etkinliği için planlanmalıdır. Ve bu her gün devam etmelidir.

      Gerçek şu ki, başarının anahtarı sistemli bir şekilde vazgeçmeden, ertelemeden, kararlı çalışmaktır.

 

7. KURAL: Öğrenme Amaçlı Çalışın:

          Başarının temelinde yatan en önemli etkenlerden bir diğeri de öğrenme etkinliklerini amaçlı yapmaktır.

      Neyi, ne zaman ne kadar çalışacağını bilmek ders başarısını artırır. Dersleri ve ödevleri bir yük ve eziyet gibi görerek, "bitirip kurtulayım" havasına girmek başarısızlığın daveti olacaktır.

         

 

 

"Elinizden geleni yapın, yetmiyorsa diğer elinizi de kullanın" diyor Andre Gide. Hayatta ne istiyorsanız tüm hücrelerinizle işe koyulun. Başarı gelecektir.

 

Görüşünce görüşürüz...

Rehberlik Servisi J

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.11.2020 - Güncelleme: 18.11.2020 22:12 - Görüntülenme: 521
  Beğen | 0  kişi beğendi